Yin si Yang
Feng Shui este o straveche stiinta chinezeasca, mai usor de inteles atunci cand este vazuta din perspectiva aferenta asupra universului, cerului si pamantului. Chinezii cred ca exista doua forte cosmice, doua forme antagonice si totusi complementare de energie, care dau forma universului si tuturor lucrurilor aflate in el. Ei numesc aceste doua forme de energie “Yin” si “Yang”. Yin si Yang formeaza impreuna un intreg echilibrat, cunoscut sub numele de Tao – sau „Calea” – principiul etern al cerului si pamantului aflate in armonie. Un Feng Shui de bun augur poate fi creat doar daca intre Yin si Yang exista echilibru si armonie.
Toate traditiile, practicile de cult si superstitiile chinezesti se bazeaza pe principiul dualismului, sau al contrariilor. Yin si Yang sunt principiul negativ si cel pozitiv care guverneaza intreaga existenta umana. Aceste forte primordiale sunt in opozitie, insa, in combinatie, ele simbolizeaza armonia desavarsita. Yin si Yang sunt reprezentate grafic prin simbolul universal-cunoscut al unui ou cu galbenusul si albusul clar delimitate, distinctia dintre cele doua forte fiind marcata prin culorile alb si negru.
Tot ce se afla in univers contine Ying si Yang in proportii variabile. Se observa cum in
simbolul Yin/Yang exista un pic de Yin in Yang si un pic de Yang in Yin. Aceasta simbolizeaza natura trecatoare a lui Ying si Yang scoate in evidenta faptul ca aceste doua forte se afla intr-o stare de flux permanent, creand schimbare, chiar si atunci cand interactioneaza.
Impreuna, Yin si Yang alcatuiesc Tao – „Calea” —, eternul principiu al armoniei ceresti si terestre, universul a carui viata si suflare poarta numele de Chi. Yin si Yang depind unul de celalalt si dau sens existentei omului. Astfel, fara intuneric nu poate exista lumina. Fara moarte nu poate exista viata. Fara neclintire nu poate exista miscare.