Simbolistica in Feng Shui
Practica Feng Shui se bazeaza pe adoptarea unei strategii de aparare. Aceasta iti protejeaza casa si biroul de perturbarile din partea ,,chi-ului ucigator”, care creeaza un Feng Shui prost si iti poate zadarnici toate eforturile de a-ti activa si amplifica Feng Shui-ul bun.
Feng Shui prescrie multe metode de protectie, de la simpla amplasare a imaginilor gardienilor, la aplicarea mai complexa a remediilor simbolice, folosite impreuna cu forumulele Feng Shui. Exista mai multe tipuri de chi ucigator, fiecare necesitand mijloace diferite de protectie si remedii diferite. Chi-ul prost se poate manifesta din cauza structurilor ostile sau poate fi provocat de forte intangibile si invisibile. Feng Shui-ul prost poate fi cauzat de dezechilibrele chi-ului Yin/Yang al spatiului. Arta omonima te invata sa recunosti momentul necesar pentru implementarea remediilor care alunga ghinionul si combat energia aducatoare de nenorociri.
Simbolistica joaca un rol important in practica Feng Shui, multe simboluri fiind utilizate ca remedii si solutii pentru o gama larga de probleme. Chinezii au o intreaga varietate de simboluri si zeitati numinte ,,paznici ceresti”.
ZHONG KUEI ( sau Chong Kuei ) apara impotriva nenorocirilor aduse de spiritele rele. Este reprezentat de obicei tinand o sabie in mana dreapta si o ploasca cu vin in mana stanga. Are o infatisare fioroasa si ii place mult sa bea, dar este totodata atent si ia aminte la calitatea energiei din jurul sau. Simpla tinere in casa ori la birou a acestei imagini este suficienta pentru alungarea ,,demonilor” ( oameni care nutresc ganduri rele fata de tine ).
KUAN KUNG, mai ales Kuan Kung cu cinci dragoni, este o zeitate crunta, pretuita deoarece se spune ca te protejeaza atat fizic, cat si spiritual. In plus, Kuan Kung protejeaza averea.
DRAGONII, TESTOASELE, PHOENIX SI TIGRII apar deseori in practica Feng Shui. Aceste creaturi sunt cei patru pazitori ceresti ai oricarei locuinte, Yin si Yang. In mediul exterior, se spune ca reprezinta dealurile si muntii din jurul unei cladiri. In interiorul casei, sunt simboluri extrem de propice ele in sine, cu execptia tigrului alb, care este mai bine sa fie tinut la distanta respectabila. Dintre cei patru, dragonul este cel mai aparte si mai important. De fapt, dragonul se numara printre cele mai favorabile simboluri dintre toate, iar tinerea in casa a imaginii sale atrage intotdeauna o buna energie Yang. Testoasele sunt si ele foarte importante, iar, ca imagini protectoare, sunt considerate de multi oameni a fi si mai bune. Asaza testoasele in nord si, de preferinta, in jumatatea din spate a casei tale, dar nu in bucatarie. Testoasele-dragon constituie o combinatie puternica a celor doua creaturi, generand chi-ul curajos al dragonului si pe cel protector al testoasei.
Printre celelalte imagini protectoare se numara perechea de Caini Fu, perechea de Chi Lin – creatura mitica, cu cap de dragon, cu trup de cal si solzi de peste, alte animale feroce si puternicii Zei ai Portilor.
Aseaza corect pazitorii ceresti
Simbolurile protectoare trebuie amplasate in locatiile corecte. Zona-cheie este in dreptul usii de la intrare sau langa aceasta. Ea este gura casei, prin care intra chi-ul. Poti aseaza o imagine a lui Kuan Kung in foaier, cum intri pe usa – cu chipul sau fioros indreptat spre usa si uitandu-se direct la toti cei care intra, se spune ca sperie pana si duhurile si hotii cei mai inversunati! Un Kuan Kung cu cinci dragoni, facut din metal si fie in picioare, fie sezand, este, in plus, un remediu foarte puternic pentru multe perturbari aduse de stele zburatoare. Aceste perturbari sunt asociate de obicei cu elementul Pamant, ce poate fi controlat eficient prin energia Metalului. Locatia de langa usa de la intrare este ideala pentru agatarea unei imagini a lui Zhong Kuei sau a Zeilor Portilor. Tot la usa au eficienta maxima perechile de Caini Fu sau de Chi Lin, in rolul lor de straji protectoare. Asezate de o parte si de alta, aceste figure ceresti ofera o protectie exelenta impotriva oamenilor care te pot rani, impotriva tradarii si hotilor marunti. Cainii Fu si Chi Lin pot fi asezati pe podea sau la un nivel mai intalt. In cazul apartamentelor, acestia trebuie plasati afara, de o parte si de alta a usii apartamentului. Daca usa de la intrare da spre lift, acest lucru este crucial pentru a te apara de atacul simbolic al chi-ului ce iese din casa liftului. In cazul caselor aflate pe domenii cu porti, Cainii Fu trebuie asezati sus de tot, pe poarta, cu privire inainte. Acest lucru atrage, in plus, norocul.
Nu tine multe simboluri protectoare decat daca ai foarte mult spatiu. Raporteaza-te mereu la marimea spatiului tau. Echilibrul este esential!