Feng Shui pentru bucatarie
Conform formulei Kua, bucatariile trebuie, in mod ideal, sa fie amplasate in una dintre cele patru directii nefaste ale capului familiei si utilizate pentru a „alunga” ghinionul.
Acest lucru se bazeaza pe premisa ca energia puternica produsa de gatit este atat de intensa, incat afecteaza norocul acestei locatii. Este mult mai bine ca bucataria sa afecteze locatiile nefaste pentru capul familiei, decat pe cele faste. Chiar daca mama este cea care intretine familia, bucataria trebuie sa afecteze directia ghinionista a tatalui. Cu toate acestea, directia de orientare a plitei trebuie sa fie una dintre directiile cele mai bune pentru el.
Asadar, luati aminte:
Daca bucataria este pozitionata in directia ta personala a bogatiei (sheng chi), consecintele sunt nepopularitatea, esecurile si lipsa mijloacelor de trai. Bucataria iti va afecta sansele de succes.
Daca bucataria se afla in directia ta a sanatatii (tien yi), te vei imbolnavi des, vei obosi usor si vei fi sleit de puteri. Bucataria iti va absorbi toata energia si chi-ul viu.
Daca bucataria se afla in directia celor cinci stafii (wu kwei), nu te vei imbolnavi si vei avea succes.
Daca bucataria se afla in directia ta a dragostei (nien yen), te vei casatori cu greu, iar daca esti deja casatorit, vor aparea neintelegeri si certuri. Energia puternica, excesiv de Yang, a Focului iti parjoleste, nu iti hraneste relatia.
Daca bucataria se afla in directia ta personala a cresterii (fu wei), vei fi mereu sarac. Vei stagna si vei trai intr-o stare continua de nesatisfactie. Aceasta este cea mai daunatoare situatie posibila, pentru ca iti zadarniceste direct sentimentul de fericire si realizare.
In schimb, in directia pierderii totale (cheuh ming), bucataria iti alunga tot ghinionul asociat cu aceasta directie. Te bucuri de o sanatate robusta.
Daca bucataria se afla in locatia celor sase ucideri (lui shar), familia ta se va bucura de un noroc constant. Tot ghinionul dispare usor si scapi de nenorociri.
Bucatariile aflate in directia ghinionului (ho hai) te protejeaza de pierderile banesti si de inselaciunile celorlalti. Ai, in plus, o mai buna rezistenta la boli.
Nu pune niciodata bucataria in nord-vestul casei. Daca o ai amplasata aici, incearca sa o muti. Daca nu poti efectua schimbarea, atunci atenueaza Feng Shui-ul periculos asezand in bucatarie un vas mare (adanc de 45 cm si larg de 30 cm) cu apa statica (Yin). Aceasta combate energia de Foc creata de bucatarie.
SFATURI FENG SHUI PENTRU BUCATARIE
Trebuie sa pui aragazul astfel incat „gura” (care, in interpretare este usa cuptorului, ceea ce corespunde conceptului care afirma ca usa casei este gura acesteia) sa ii fie orientata catre una dintre cele mai bune directii ale capului de familie.
Chiuveta nu trebuie sa fie in preajma plitei, acest lucru punand Apa contra Focului, ceea ce reprezinta un conflict intre elemente.
Din acelasi motiv, frigiderul si masina de spalat vase trebuie pozitionate la departare de aragaz.
Zona propriu-zisa pentru gatit nu trebuie sa fie in partea nord-vestica a bucatariei, aceasta reprezentand un „foc la poarta raiului”.
Toate rafturile trebuie inchise cu usi, care pot fi din sticla, lemn sau plastic.
Schemele coloristice trebuie sa se armonizeze cu elementul corespunzator directiei de amplasare a bucatariei.
Bucatariile albe sunt excelente daca sunt pozitionate in vest. Bucatariile de aici nu trebuie sa aiba o schema coloristica rosie.
Bucatariile galbene trebuie sa se afle in colturile de Pamant, nord-est sau sud-vest. Evita aici utilizarea unei scheme coloristice cu nuante dominante de verde sau albastru.
Bucatariile pozitionate in nord pot avea scheme cromatice in albastru sau alb si negru, dar nu in galben, bej sau crem.
Bucatariile din est si sud-est pot avea scheme coloristice dominate de verde, dar nu de rosu sau alb.
Bucatariile din sud nu trebuie sa fie rosii, chiar daca aceasta este locatia elementului Foc. Rozul sau bejul sunt niste culori mai adecvate aici, pentru ca, in bucatarie, rosu este o culoare periculoasa, simbolizand o energie excesiva de Foc.
Pentru podeaua din bucatarie, foloseste mereu gresie, pentru ca aceasta ofera o excelenta energie stabilizatoare. Nu folosi parchet, covoare sau linoleum. Bucatariile cu ferestre sunt mai bune decat cele fara. Nu lasa niciodata sa se inteteasca mirosurile si cel mai important, nu iti lasa bucataria sa se aglomereze cu resturi de mancare.