Feng Shui – cele cinci elemete esentiale

Feng Shui – cele cinci elemene

    Calitatile esentiale chi

    Cele 5 elemente descriu cinci calitati esentiale chi (energia fortei vitele) care pot fi folosite pentru a mari,controla sau echilibra un spatiu in functie de necesitati:

METAL – calitatea de contractie, intensitate, concentrare; cand este prea puternica energia metalului te poate face cinic si critic.

APA – calitatea de a curge si de a face conexiuni; prea multa enrgie de apa te poate face fara determinare,indecis, fara scopuri si principii clare.

LEMN
– calitatea de crestere rapida si progress; prea multa energie de lemn te face agresiv si nerabdator, fara compasiune.

FOC – caliatea de entuziasm, pasiune, rapiditate; pre multa energie de foc te poate lasa stresant si nelinistit.

PAMANT – calitatea de a stabilitate si receptivitate; prea multa energie de pamant duce la depresie, trandaveala si sentimentul de neputinta.

    Fiecare element poate ajuta la schimarea energiilor tale si/sau a energiilor spatiului tau. Intelegerea relatiilor dintre cele cinci elemente si modul in care ele iti afecteaza spatiul si enrgia devine o puternica unealta in trusa ta de instrumente Feng Shui. METALUL ajuta la concentrare si finalizare. Concetrarea interioara a metaluluiI iti clarifica mintea sit te ajuta sa intelegi detaliile. APA este de ajutor cand lucrurile au stacnat pentru o perioada (imaginati-va ghiata topindu-se) si pentru imbunatatirea comunicarii. Este de asemenea asociata cu rularea banilor si oportunitatile. Energia de LEMN este asociata cu noi inceputuri si te poate ajuta in progrese line in proiectele pe care le intreprinzi. FOCUL creeaza caldura si actiune si este energia care se foloseste cand vrei sa maresti pasiunea si intensitatea in orice domeniu al vietii. Energia PAMANTULUI este buna cand lucrurile sunt haotice si este nevoie de o mai multa stabilitate sau in confruntari cu probleme de angajament, crestere sau receptivitate.

Culorile si formele elemtelor

Fiecare element este asociat unor culori si forme specifice:

METALUL – alb, auriu, argintiu, gri; forme rotunde sau ovale, arce.

APA – negru si albastru inchis; forme sinuoase, ondulate, neregulate si curbate.

LEMNUL – nuante de verde si albastru deschis; forme inalte si inguste

FOCUL – nuante de rosu, violet(purpuriu), portocaliu intens; forme triunghiulare, forme de flacara si alte forme ascutite si unghiulare.

PAMANTUL – nunate de maro, galben, portocaliu rece si pal; frome joase, plate si patrate.

    Aceasta este informatia de baza care poate fi folosita la ajustarea energiei unor incaperi speciale si suprafete ale casei tale. De exemplu, pentru a condimenta ariile relationale sau a creste reputatia prin activarea Li Gua, adaugati mai multa enrgie de FOC: lumini,lumanari sau lucruri rosi, purpurii, roze si/sau de forma triunghiluara. Energia de APA este buna pentru imbunatatirea Kan Gua (cariera) si pentru dezvoltarea comunicarii; daca nu aveti la indemana o fantana cu apa gasiti imagini ale oceanelor si fluviilor sau cautati accesorii pentru casa care imita curbe sau forme ondulate si care au ca si culoare predominant albastru inchis sau negru.
    In acelasi mod se pot adauga energii de METAL, LEMN,sau PAMANT lucrand cu culorile si formele mai sus specificate.

Elemente si obiecte in Feng Shui

    Materialul din care este facut ceva este foarte important deasemenea. Iata unele exemple de concordanta intre elemente si obiecte:

ceasurile de alama – METAL
acvariile – APA
plante de casa si flori – LEMN
lumini electrice – FOC
ulcelele – PAMANT

clorile si obiectele elementelor feng shui

    Altele nu sunt atat de evidennte. O masa din mahon de exemplu, este facuta din lemn dar este patrata plana si (daca nu a fost vopsita) de culoare maro. In termini energetici, atunci, are mai multa enrgie de pamant decat de lemn, pentru ca lemnul nu mai este viu si nu creste, forma si culoarea mesei fiind associate cu pamantul. O lumanare este un exemplu buna pentru elementul foc dar daca este inalta si verde are de asemenea si enrgie de lemn din cauza culorii si formei.
    Multe obiecte au o combinatie de calitati, asadar este nevoie de cel mai bun rationament despre cat si ce influenta vor avea obiectele asupra spatiului. Daca reprezentarea elemntului nu este clara imediat, atunci sunt sanse mari ca acel obiect sa combine cateva calitati diferite si sa nu aiba un impact la fel de mare asupra spatiului.
    Retineti ca functia, amplasamentul si intentia personala sunt deasemnea importante. Daca va faceti griji asupra alegerii elemntului potrivit nu va mai bucurati de posesia acelui lucru. Feng Shui ar trebui sa fie usor, gratios si distractiv. Daca iubesti ceva are un chi pozitiv pentru tine. Daca esti nesigur de ceea ce reprezinta concentreaza-te mai bine asupra intelesului simbolistic si foloseste aceasta pentru a determina locul obiectului in casa ta.

CICLUL CONSTRUCTIV

    Fiecare dintre cele cinci elemente este crescut, sustinut sau hranit de unul dintre celelalte elemnte. Aceasta formeaza o secventa numita ciclul constructiv prezentat in imaginea de mai jos:

ciclul constructiv al celor cinci elemente feng shui

Iata cum functioneaza:

METALUL produce APA (ganditi-va la umezeala condensata pe o cutie de suc rece intr-o zi fierbinte)

APA creste LEMNUL (fara apa padurea ar muri)

LEMNUL hraneste FOCUL (fara combustibil focul nu poate arde)

FOCUL creaza PAMANT (cand focul arde produce un morman de cenusa; imaginati-va un vulcan devenind un munte)

PAMANTUL produce METAL (metalu se extrage din pamant)

Utilizati ciclul constructiv cand doriti intensificarea unui element intr-un anumit spatiu.

CICLUL DISTRUCTIV

    Asa cum fiecare element hraneste sau creste urmatorul in ciclul constructiv la fel energia sa este distrusa de efort. De exemplu, poti contracara puternica enrgie a apei intr-o baie prin adaugarea energiei lemnului in acel spatiu (prosoape verzi). Aceast lucru da apei ceva de facut (hraneste lemnul), ii reduce puterea si ajuta la echilibrarea lucrurilor. Iata cum functioneaza ciclul distructiv:

ciclul distructiv al celor cinci elemente feng shui

METALUL reduce PAMANTUL

PAMANTUL reduce FOCUL

FOCUL reduce LEMNUL

LEMNUL reduce APA

APA reduce METALUL

    Utilizati ciclul distructiv cand doriti echilibrarea mai buna a unor situatii intr-un mod mai bland. Este usor de retinut ciclul distructiv daca il cunosti pe cel constructiv. Retineti ca atunci cand un element il hraneste pe celalalt energia sa este redusa prin efort.

CICLUL CONTRULUI

    Cand un element este foarte puternic poate fi nevoie de ceva mai puternic decat efectul distructiv pentru a echilibra balanta. Aici intervine ciclul controlului, care functioneaza astfel :

 

ciclul controlului feng shui

METALUL taie LEMNUL

LEMNUL strapunge PAMANTUL (imaginati-va o recolta crescand din pamant, sau radacinile copacilor infigandu-se mai adanc in pamant)

PAMNTUL stavileste/innamoleste APA

APA stinge FOCUL

FOCUL topeste METALUL

ciclul controlului feng shui

   
    Asigurati-va ca elementul de control este puternic si sustinut. Daca incercati sa stingeti un incendiu cu o ceasca plina cu apa, apa se va evavpora fara a vea un efect.

Retineti :

prea mult METAL poate coplesi FOCUL
prea mult FOC evapora APA
prea multa APA indeparteaza PAMANTUL
prea mult PAMANT poate inabusi LEMNUL
prea mult LEMN uzeaza METALUL

Elementele si Ba Gua

    Fiecare Gua este asociata unuia dintre elemnte dupa cum se vede mai jos. Exista trei Gua de PAMANT (incluzand Tai Chi-ul), doua de LEMN, doua de METAL si cate una pentru APA si FOC. Elementul fiecarui Gua determina culoarea asociata.
    Jen Gua (familie) este verde pal; nuantele mai inchise de verde sunt asociate bogatiei – Hsun Gua. Hsun Gua este de asemenea asociata culorii purpurii deoarece acea culoare este simbolica pentru bogatie. Kun Gua, aria relationala, este rosie, roza si alba, deoarece se afla intre Li Gua (faima;rosu) si Dui Gua (creativitate;alb) si deoarece rozul este culoarea romantismului. Culuoarea Chien Gua (mentori;metal) este gri deoarece se afla intre albul pur Dui Gua si negrul Kan Gua (cariera;apa).

    Fiecare element este puternic prin natura sa in cateva Gua si slab in altele depinzand de ralatia sa cu elemntul asociat fiecarei Gua. De exemplu, din moment ce FOCUL controleaza LEMNUL, LEMNUL este slab in Li Gua, asociat elemntului FOC. LEMNUL este puternic in Kan Gua, oricum, deoarece Kan este asociat elementului APA si APA hraneste LEMNUL.

Elementele si directiile busolei Luo Pan

    In vremurile de demult, Ba Gua era orientata in directiile busolei. Fiecare element este asociat astfel unei directii specifice.
    Feng Shui-ul vestic modern orienteaza Ba Gua la intrarea intr-un spatiu. Multi practicanti se orienteaza dupa directia busolei in determinarea ariilor de influenta.

directiile elementor conform bsolei luo pan

RECAPITULARE

    Cheia in utilizarea cu success a elementelor este concentrarea asupra efectului dorit pentru un spatiu sau o situatie specifica si lucrul cu elementele potrivite directiei busolei si/sau Gua. Daca se doreste cresterea puterii unui element se adauga cele doua elemente care vin inaintea lui in ciclul constructiv. De exemplu, daca se doreste intensificare enrgieii FOCULUI se adauga APA si LEMN in spatiu. APA va hrani LEMNUL care intensifica FOCUL. Nu va ingrijorati ca APA reduce FOCUL, deoarece energia sa este directionata in crearea LEMNULUI.
    Daca se doreste diminuarea puterii unui element se foloseste ciclul controlului sau cele doua elemnte care urmeaza in ciclul constructiv. Daca energia FOCULUI este prea puternica, adaugand energii de PAMANT si METAL se reduce energia FOCULUI.
    Folosirea celor trei elemente in acest mod este mult mai puternica decat folosirea a doar unul sau doua. Obisnuiti-va sa ganditi “in trei” cand lucrati cu elementele si leacurile Feng Shui-ului dumneavoastra vor fi mult mai eficiente.

Vrei sa primesti mai multe sfaturi Feng Shui? Aboneaza-te, iar noi iti vom trimite cele mai recente articole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *