Amplasari bune din punct de vedere Feng Shui
Feng Shui-ul clasic vorbeste despre dragonul verde si tigrul alb, doua dintre cele patru animale celeste folosite in simbolistica peisagistica pentru a-l ajuta pe practicant sa descopere locatii care promit un destin favorabil. In termeni Feng Shui, dragonul este reprezentat de forme de relief mai inalte — zone de teren deluros, cu ondulari line. Tigrul alb din vest emana puteri protectoare, care sporesc influenta dragonului verde. Dupa spusele maestrilor practicanti, acolo unde salasluieste dragonul, acolo va fi si tigrul. De aceea, nu va fi necesar să activati tigrul in interiorul casei.
Dragonii si tigrii sunt descoperiti daca studiati cu atentie formatiunile muntoase si deluroase. Liniile formelor de relief ridicate, vegetatia verde, culoarea solului si conturul imprejurimilor — toate ofera indicii catre salasul dragonului. Campiile fara pante, stancile abrupte sau locurile cu vegetatie ce pare moarta sau uscata nu gazduiesc dragonul Feng Shui.
Dragonii nu sunt usor de reperat, deoarece stau linistiti si ascunsi, dormind tacuti pe dealurile cu pante line, desi aceste formatiuni deluroase rareori oferă indicii clare ale prezentei creaturii celeste. In plus, diferite forme deluroase sunt amplasate una langa alta, facand cautarea dificila. Maestrii practicanti Feng Shui ofera, totusi, indicii vitale pe care le puteti urma. Ei ii indruma pe practicanti sa caute colturi retrase, unde vegetatia este proaspata, unde sufla brize blande, iar aerul miroase bine. Trebuie, de asemenea, sa existe dovezi de existentă atat a umbrei, cat si a luminii, acestea reflectand echilibrul dintre Yin si Yang.
Dragonii nu traiesc in varful dealurilor, unde exista foarte putină protectie impotriva elementelor naturii. Este bine ca astfel de locatii sa fie evitate. La fel, dragonii nu pot fi gasiti in locuri amenintate de creste amenintatoare sau de formatiuni pietroase care creeaza vibratii negative si ostile. Si acest gen de peisaj trebuie evitat.
Acolo unde aerul este statut si umed, unde terenul este stancos si dur, nu poate exista un suflu de viata sanatos. Inca o data, atrag atentia ca locuri ca acestea nu reprezinta un Feng Shui pozitiv. Sunt locuri unde dragonul nu poate aparea.
Maestrii Feng Shui sfatuiesc ca trebuie cautate terenuri unde iarba sau vegetatia verde este luxurianta, unde pamantul este fertil, iar aerul este placut si frumos mirositor. Acestea indica existenta suflului vital Feng Shui. In astfel de locatii deluroase, poate fi ascuns dragonul verde Feng Shui, cuprins intr-o imbratisare stransa cu tigrul alb.
De obicei, dealurile dragonului sunt amplasate in est (sau in partea stanga a locatiei), iar dealurile tigrului, in vest (sau in partea dreapta). Dealurile dragonului sunt usor mai inalte decat cele ale tigrului. Conform descrierilor oferite de vechile manuale, locul acumularilor suflului cosmic este acolo unde se zice ca dragonul verde se imperecheaza cu tigrul alb. Locul unde aceste doua creaturi se intalnesc imbratisate este cel potrivit pentru a va cladi casa, deoarece aici dragonul ofera cel mai mult din suflul sau cosmic, adica ceea ce chinezii numesc Sheng Chi, suflul care aduce armonie, prosperitate, sanatate si viata lunga.
In termeni practici, cea mai favorabila configuratie se intalneste atunci cand aceste doua elemente se unesc sub forma de fotoliu sau potcoava. Cand vedeti o astfel de formatiune deluroasa, iar vegetatia din acea zona este luxurianta si sanatoasa, inseamna ca sunteti pe calea cea buna. Astfel de locuri sunt peisaje extrem de favorabile. Daca mai exista si un rau care curge molcom in fata, se prevede un destin Feng Shui magnific.
Formatiunea de teren dupa principiile Feng Shui
Maestrii Feng Shui sfatuiesc ca terenul din partea estica a casei sa fie intotdeauna mai ridicat decat cel din vestul casei; este de preferat sa aveti o portiune de teren mai inalta in spatele casei, pentru a va oferi suport. Ar trebui sa existe o zonă de spatiu plan in fata casei, pentru a permite chi-ului pozitiv sa se aseze si sa se acumuleze. Aceste trasaturi simuleaza formatiunea „fotoliului”, permitand astfel locuitorilor sa traiasca intr-un mod armonios cu mediul si sa beneficieze de chi-u care se acumuleaza in fata casei. Acolo unde lipseste sprijinul din spate, plantarea unui palc de copaci puternici poate servi aceluiasi scop. Iar pentru aceia nerabdatori sa se scufunde in chi-u aducător de prosperitate al raurilor si cursurilor de apa, este, de asemenea, posibil sa se creeze un curs de apa artificial in fata casei.
Viata celui care isi face casa pe un astfel de loc promite numai bogatie, atat materiala, cat si fizica si spirituala. Norocul si belsugul sunt asigurate pentru multe generatii. Acest gen de configuratie deluroasa, care seamana cu un fotoliu sau cu o potcoava, faciliteaza prezenta dealurilor testoasei negre in spatele casei si a unei mici denivelari in fata, ce reprezinta phoenixul stacojiu si simbolizeaza un taburet pe care locuitorii casei sa-si odihneasca picioarele obosite. Aceste patru animale — dragonul, tigrul, broasca testoasa si pasarea phoenix — sunt privite impreuna ca cele patru animale celeste ale zodiacului chinezesc.
In viata de zi cu zi, astfel de locatii excelente Feng Shui sunt greu de gasit sau de achizitionat. In vremurile vechi, atunci cand manchrinii bogati construiau conacele familiei pe mari portiuni de teren dintre dealuri, simbolistica dragonului verde si tigrului alb era foarte importanta. Dar acestea sunt niste principii extrem de greu de urmat în contextul mediului de viata modern, cand oamenii traiesc la orase, si nu in zonele deluroase.
In mare masura, aceasta dificultate i-a determinat pe maestrii moderni sa adapteze principiile locatiilor Feng Shui in practica de astazi. Astfel, in Hong Kong, cladirile sunt considerate ca reprezentand dragonii sau tigri, in timp ce drumurile sunt privite in acelasi fel ca si cursurile de apa din vremurile vechi. Interpretarile antice ale Feng Shui au capatat perspective moderne.
Formatia favorabila a dragonului verde/tigrului alb poate fi creata artificial, si poate fi la fel de eficienta în crearea fluxurilor pozitive de chi. In acest context, Feng Shui devine si mai interesant.