Paralele cu stiinta occidentala
Feng Shui se ocupa cu efectele foarte subtile – care, in traducere, inseamna noroc. Savantii occidentali ar putea considera toate acestea ca fiind niveluri subtile de probabilitate. Efectele probabilitatii nu sunt niste previziuni precise – doar indica faptul ca e mai probabil sa se petreaca anumite lucruri daca se folosesc anumite metode Feng Shui. Feng Shui descrie cateva categorii de evenimente, unele dintre ele fiind dorite si etichetate drept favorabile, pe cand altele sunt considerate nefavorabile. Categoriile de evenimente se prezinta, in mare, dupa cum urmeaza:
- obtinerea bogatiei
- imbunatatirea sanatatii
- imbunatatirea relatiilor
- protejarea de ghinion sau de rau
- necazuri minore
- pierderi majore
- moarte.
Aceste categorii descriu tipul de Chi pe care il genereaza un anumit mediu si anumite metode Feng Shui. Asadar, este nevoie sa se faca legatura intre energia Chi si conditiile de trai ale oamenilor.
Componenta umana
De vreme ce sistemele biologice ale oamenilor si majoritatii animalelor se bazeaza in mare masura pe energiile electrice, nu este greu de inteles de ce reactionam subtil fata de niste schimbari electrice minore care au loc in mediul nostru. Stiinta occidentala investigheaza nenumarate asemenea corelari: de exemplu, mult mediatizata legatura dintre puternicele campuri electromagnetice de sub stalpii de electricitate si incidenta cancerului. Daca ne intoarcem la practica Feng Shui, aflam ca maestrii Feng Shui ne sfatuiesc sa nu locuim prea aproape de turnuri si fire electrice, explicand acest lucru prin riscul de a fi loviti de Shar Chi, sau „suflul ucigator”.
S-ar putea spune astfel ca stiinta occidentala este la curent cu existenta energiilor invizibile, unele dintre ele sau toate putand fi o componenta a Chi-ului despre care se spune ca afecteaza organismul uman, in termeni chinezesti.
Campurile magnetice
Feng Shui cerceteaza spatiul de lucru si cel de trai, pentru a afla orientarea acestora in campul magnetic al Pamantului. Maestrii Feng Shui vor folosi busola pentru a determina orientarea acestor spatii si asezarea, mai ales, a usii principale, folosita pentru intrat si iesit. Aceste informatii de pornire le permit sa depisteze locul in care se manifesta anumite influente ale elementelor.
Asta inseamna ca maestrii Feng Shui sunt preocupati de relatia dintre campurile magnetice materiile electrice sau energetice, in general.
Stiinta occidentala atesta interactiunea dintre campurile magnetice si sarcinile electrice aflate in miscare. Este ca si cand un individ se deplaseaza in jurul campului magnetic al Pamantului. Efectul este foarte slab; totusi el exista. Asadar, nu este de mirare ca pe maestrii Feng Shui ii preocupa campul magnetic din locurile unde individul isi petrece cea mai mare parte a timpului: acasa sau la serviciu.
Consideratii de ordin geografic
Practica elementara Feng Shui nu tine seama uneori de biologie si de folosirea busolei, concentrandu-se insa pe simbolismul terenului. Un teren bun pe care sa-si construiasca cineva o locuinta ar trebui sa indice existenta simbolica a dragonului, a tigrului alb, a testoasei negre si a Pheonixului rosu. Prezenta acestora poate fi pusa in evidenta de cladiri, munti, dealuri, lacuri si cursuri de apa. Acest simbolism poate fi echivalent cu un bun-simt care arata ca anumite locatii sunt percepute instinctiv ca nesanatoase, pe cand altele sunt atragatoare in mod special. Acest lucru se vede in cautarea unei asezari cat mai bune rentru o locuinta, ceea ce se stie ca imbunatateste calitatea vietii.
Probabil ca exista totusi implicatii mai profunde in stravechile practici Feng Shui, de vreme ce se spune ca asocierea simbolica a dragonului cu tigrul, care creeaza Chi-ul, este mecanismul prin care se imbunatateste norocul. Este, poate, o indicatie a unei surse de Chi care este oarecum legata de asezarea respectiva.
Poate fi facuta aici o paralela cu stiinta occidentala, in cadrul careia existenta particulelor incarcate electric ale vaporilor de apa din atmosfera este determinata stiintific, tot asa cum sunt determinate si efectele acestor particule asupra oamenilor. Studiul efectelor schimbarilor meteorologice arata ca muntii, vaile si alti factori geografici chiar dau nastere diferitelor conditii climatice precum vantul, curentii turbionari, gradientii de temperatura si conditiile de umiditate. Pozitionarea terenului va afecta astfel conditiile climatice din zona locuintei. Se pot face, asadar, paralele intre stiinta occidentala si practica Feng Shui.