Feng Shui – despre energia chi

Ce este CHI? Importanta acesetia in Feng Shui

    Cand intri in casa cuiva, simti de obicei daca acea casa este fericita sau trista. Ceea ce pricepi este energia invizibila ce curge prin mediu, prin cladiri si prin corpul uman. Chinezii numesc aceasta energii “chi” – textual, suflu cosmic al dragonului – iar intelegerea notiunii de chi este esenta intelegerii Feng Shui.
    Toata lumea are capacitata de a “simti” aceasta energie. Unii oameni o constientizeaza mai acut decat altii, dar toti au potentialul de a percepe calitatea energiei din jurul lor. Tot astfel, toata lumea genereaza o energie ce poate fi resimtita ca “pozitiva” si “negativa”. Casele cu o energie puternica, invioratoare, apartin, de obicei, persoanelor puternice de succes. Pe de alta parte, casele ce emana o energie trista sau obosita apartin, de obicei persoanelor epuizate. Casele pot fi pritenoase si calduroase sau reci, manioase si ostile. Exista case blande si case agresive, case norocoase si case ghinioniste. Cu cat este mai intensa energia, cu atat este mai usor sa devenim constienti de ea.
    Uneori, energia spatiului este mai puternica decat energiile combinate ale locatarilor sai, iar alteori, dominanta este personalitatea stapanului casei. Insa, aproape mereu, casa(ori biroul) releva si reflecta atitudinea, starea de spirit si bunastarea locatarilor sai. Ea nu poate fi imbunatatita decat prin armonizarea cu energia. Dezvolta-ti constientizarea energiei din casa ta, pentru ca acest lucru te va ajuta sa-i imbunatatesti considerabil Feng Shui-ul.
    Este foarte important sa reamprospatezi constant chi-ul si sa il menti in miscare. Energia din casa nu trebuie lasata niciodata sa stagneze. Energia poate fi ori “Yang”, ori “Yin”. conceptul de Yin si Yang este cuprins in simbolul ilustrat alaturi – Yang este partea alba a simbolului, iar Yin este partea neagra, dar fiecare parte are cate o “samanta” sin cealalta culoare, sugerand ca toate lucrurile au potentialul de a se transforma in opusul lor. Intre cele doua exista un schimb constant de chi. Astfel, ziua se transforma in noapte, vara in iarna, binele in rau, cerul in pamant – si viceversa.
Yang este considerat a fi forta masculina a Universului si este asociat cu sudul, vara, ziua, caldura, lumina soarelui si caracteristicile pozitive si viguroase. De cealalta parte, Yin este considerat a fi forta feminina, asociata cu nordul, iarna, noaptea, frigul, umezeala si insusirile negative si pasive. In almanahul agricol chinezesc, cerul este in plina vara si foarte Yang, pe cand pamantul se afla la mijlocul iernii si este foarte Yin.
    Energia Yang este necesara pentru a aduce norcul intr-o casa. Cu toate acestea, maestri taotisti chinezi subliniaza ca Yin si Yang trebuie evaluate in functie de puterea lor. Energia Yang este fie Yang tanar, fie Yang batran. Energia Yang “batrana” sau obosita tinde sa se imprastie si sa se transforme in Yin daca nu i se ofera un nou suflu de viata. Pentru ca locuintele sa se bucure de un noroc considerabil, energia Yang din interiorul lor trebuie sa fie Yang tanar – proaspat, rezistent si insufletit.
    Chi-ul trebuie tinut tot timpul in miscare. Cand se linisteste, el pur si simplu stagneaza si atrage fenumoenul numit “formarea spiritului Yin” – o stare a chi-ului interpretata de maestrii Feng Shui ca fiind prea nemiscata, tacuta si statica, avand deci prea mica putere de a atrage norocul. Pentru a crea sansele de natura materiala, trebuie sa existe o cantitate abundenta de energie Yang. Chi-ul Yang este in continua miscare, nu ajunge niciodata sa stagneze; numai atunci poate exista vitalitatea ce contribuie la un noroc perpetuu.

FLUXUL DE CHI

    Viteza si directia fluxului de chi sunt si ele foarte importante. Este vital sa planifici dispunerea camerelor si amplasarea usilor in casa in asa fel incat chi-ul sa se roteasca bland prin locuinta. Daca i se permite sa curga in linie dreapta, chi-ul prinde viteza si se impregneaza cu energie ucigatoare, care face rau locatarilor.
    Fluxul unduitor se poate obtine prin utilizarea plantelor, a mobilierului scund si partitiilor de genul bufetelor sau paravanelor, care incetinesc chi-ul. Datorita acestui fapt, Feng Shui este, uneori, numit arta amplasarii. In planul desfasurat ilustrat mai sus, fluxul de chi necesita unele imbunatatiri Feng Shui. Chi-ul curge direct dinspre usa in dormitorul principal. Locatarii acestei camere vor suferi de pe urma energieii direct, care este violenta si ostila. Cel mai bun remediu este sa agati tablouri pe peretele coridorului. Se observa, de asemenea, ca dormitorul principal are un perete comun cu bucataria. Acesta nu este un aranjament indicat, pentru ca chi-ul de Foc din bucatarie poate perturba somnul. In acest caz, totusi, aragazul este asezat langa peretele opus, astefel ca chi-ul de Foc nu perturba prea rau somnul locatarilor. Semineul din camera familiei se afla tot langa perete comun cu dormitorul principal. Nici lucrul acesta nu este recomandat, pentru ca chi-ul de Foc aflat atat de aproape de dormitor provoaca perturbari Yang, care ii pot impiedica pe locatari sa doarma bine.
    Pentru ca chi-ul sa se miste liber, este oricand o idee buna sa muti mobilierul – canapelele, paturile si bufetele mici – pentru a curata tot praful acumulat sub el. Aceasta usoara mutare a mobilei este un bun leac Feng Shui pentru casa. Pe langa faptul de a curata colturile din locuinta, pune in miscare chi-ul.

TRUCURI PENTRU CREEAREA UNUI BUN FLUX DE CHI

– Deschide usile si ferestrele zilnic, dimineata devreme, pentru a atrage inauntru aerul si curentii proaspeti de afara (trebuie sa deschizi cel putin doua usi sau ferestre pentru a crea fluxul de chi)
– Fa cu regularitate curatenie pe sub covoare, pentru ca acest lucru pune chi-ul in miscare.
– Fa curatenie generala cel putin odata pe an.
– Muta dulapurile mari din bucatarie, ca sa maturi tot praful acumulat in spatele lor.
– Aspira bine pe sub paturi, pentru a curata spatiul in care dormi.
– Fa-ti un program de zugravire a casei o data la 2-3 ani.
– Fa-ti un program pentru revitalizarea casei prin renovari minore.
– Schimba ocazional mobila din casa sau creeaza un nou aranjament al mobilei existente, pentru a-i da un nou suflu de viata.

CUM SA CREEZI O ENERGIE NOUA SI PROASPATA
     
    Revitalizarea interiorului are ca rezultat o schimbare fantastica a energiei. Energia negativa de orice fel poate fi combatuta prin practica de a face sa patrunda mereu in interior o enrgie tanara, proaspata si noua, cu o mai mare vitalitate, care umple casa si mentine robustetea si dezvoltarea chi-ului dinauntru.
    Pe langa curatenia generala a casei, poti efectua ritualuri de purificare folosind clopotei, boluri cantatoare si arome. Aceste ritualuri genereaza deplasari pozitive ale fortelor intangibile, care imbunatatesc energia din casa. Le poti folosi si pentru a te ajuta sa inlaturi chi-ul negativ din locuinta, care poate proveni de la vecini sau de la locatarii dinaintea ta, printr-un deces sau boala.
    Exista putine lucruri care aduca rezultate mai rapide pentru revitalizarea casei decat folosirea cunostintelor Feng Shui. Este util sa privesti imbunatatirea Feng Shui ca un proces continuu. De fiecare data cand operezi schimbari, trebuie sa fii constient ca improspatezi energia prin deplasarea chi-ului.
    Vei descoperi ca locuintele confera mereu o senzatie de bine dupa o renovare Feng Shui bine planificata. Aceasta aduce in casa un val de chi proaspat care are un efect Yang foarte revitalizant. Chi nu are, astfel, vreo sansa de a stagna, iar energia din casa este vioaie si insufletita, nedevenind niciodata letargica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *